ANTECEDENTS
El primer intent de recuperar el cultiu comercial del safrà a la Conca de Barberà fou l’any 2008, en un tros de terra de la Guàrdia dels Prats. Aquest primer test va fracassar, al menys parcialment, per qüestions agronòmiques: es va triar una zona experimental amb dificultats no previstes, com el
tipus de sòl massa argilós o la freqüència elevada de senglars i talps.
Malgrat això, durant dos anys i mig va mantenir-se el cultiu experimental que ens va permetre completar el coneixement del cultiu del safrà a la nostra zona més enllà de la tradició oral d’alguns pagesos i pageses d’avançada edat que encara recordaven algunes pinzellades molt escasses del conreu del safrà. Aquesta experiència prèvia ens va servir per poder replantejar el projecte inicial i pensar en un projecte nou, innovador, viable i molt més just i sostenible, que és el que ara posem en marxa.
UN PROJECTE SOSTENIBLE
L’objectiu més ambiciós és aconseguir fer del cultiu comercial del safrà autòcton -considerat un dels millors per la seva qualitat- un projecte just i sostenible per a vendre safrà de qualitat a tot el món. Es tracta d’edificar un projecte col·lectiu on cada empresa, pagès o pagesa que hi participi, ho faci amb una superfície estimada com a abastable per a gestionar-la una sola persona si li dedica les hores necessàries durant l’any de sembra, desherbat i reg, bàsicament, que es poden realitzar d’una manera escalonada durant els mesos de l’any, i unes 3 setmanes intensives a plena jornada, que s’esdevenen des de mitjans octubre fins a mitjans novembre (depèn cada any de la climatologia), per a la collita de les flors, el desbrinat i l’assecatge dels brins. La superfície que s’estima abastable segons aquestes característiques és d’uns 150 m2, una superfície que pot arribar a produir el tercer i quart any de cultiu uns 500 g de brins de safrà.
Els responsables del projecte, ConcaPam, a part de proporcionar els bulbs de safrà s’encarreguen de processar, envasar i comercialitzar el safrà a preus sostenibles segons els costos reals del productor, de manera que l’empresa, pagès o pagesa que hi participi obtingui el preu just en relació amb la seva tasca de producció i el comprador del producte pagui el preu just en funció dels costos de totes les tasques realitzades fins que arriba a les seves mans.
GARANTIA DE QUALITAT
Un dels aspectes importants, i a la vegada essencials, del projecte és la garantia de qualitat del producte ofert. No es disposa encara de cap figura de protecció com una denominació d’origen o una zona d’indicació geogràfica protegida; abans cal un llarg camí per demostrar el que ara és una proposta. Malgrat això, s’actuarà des del primer moment com si ja existís un organisme de control de qualitat oficialitzat. Per això, es durà un registre de totes les tasques realitzades a cada finca; control i assessorament en les tasques de cultiu; i sobretot una enorme confiança i col·laboració entre les empreses, pagesos i pageses participants. Tot plegat per garantir una qualitat i una seguretat estricta que asseguri que TOT el safrà que surti sota la marca del projecte «Safrà de la Catalunya interior» sigui únicament i exclusivament produït i envasat a la zona delimitada en un àmbit que es va iniciar a la Conca de Barberà i l’Alt Gaià, però que aquest any s’ampliarà a comarques veïnes, on també tradicionalment s’havia conreat safrà fins a començament del s. XX.
UN DESIG, UNA IL·LUSIÓ
Aquest és un projecte ple de romanticisme que parteix del desig de recuperar el cultiu del safrà a la Catalunya interior, que va començar a la Conca de Barberà i l’Alt Gaià i que ara s’amplia a l’Alt Camp, l’Urgell, la Segarra, el Bages, l’Anoia i les Garrigues, amb la il·lusió de que les catifes de les flors efímeres de l’amor tornin a pintar de color racons de la nostra terra i així poder-ho compartir amb qui ens vulgui acompanyar en el viatge, si més no, gaudint d’un sabor exquisit.
© Joan Cartanyà Martí