Our project stems from the excitement to produce saffron in the Conca de Barberà region again, as it used to be from medieval times on. Conca de Barberà and Baixa Segarra were major production and trading hubs of saffron up to the early twentieth century, when it was considered one of the best in the world thanks to its aromas and flavours.
We started out in 2008, but in 2011 we decided to promote cultivation of the spice on small-scale farms, mostly family-owned, to gradually consolidate the project with more production and market the saffron under a single Aromis de la Conca brand. There are now twenty-five of us producers from the Conca de Barberà, Baixa Segarra and neighbouring regions. We have motivated more than twenty farmers to plant and harvest saffron, the so-called one-day flower, with the passion to make ours the best saffron in CCPAE- and EU-certified organic farming.
The same passion that inspires us to love our land and its products.
We follow very traditional processes, planting at the beginning of September and collecting the flowers between mid-October and mid-November. Every day, we have to harvest in the early morning and remove the threads from the flower in the afternoon. The plant then enters the vegetative stage throughout the winter. In spring, the leaves dry out and the plant goes into vegetative rest until the end of summer, and so the cycle begins again.
The thread drying process follows a protocol, shared by all producers, to guarantee the most uniform sensory characteristics possible, despite the diversity of production areas, and which have been tested and analysed to showcase the product’s quality.
We maintain the crop for four years and then we uproot it to replant in other fields. It requires very well-draining soils, so it doesn’t like clay soils and typical Mediterranean rainfall patterns.
Vam començar el 2008 però el 2011 vàrem decidir promoure el conreu a petites explotacions agràries, majoritàriament familiars, per assolir, poc a poc, la consolidació del projecte amb més producció de l’espècie i comercialitzar-la conjuntament sota una sola marca Aromis de la Conca. A hores d’ara som 25 productors de la Conca de Barberà, la Segarra Baixa i comarques veïnes. Actualment hem motivat a més de vint pagesos a plantar i collir safrà, la flor d’un dia, amb la il·lusió que farem del nostre, el millor safrà en cultiu ecològic certificat CCPAE i UE.
La mateixa passió que ens mou en estimar la nostra terra, i els productes que ens ofereix.
Seguim processos molt artsesanals, plantem a primers de setembre, recollim les flors des de mitjans d’octubre fins mitjans de novembre, cada dia cal collir de bon matí i a la tarda treure’n els brins de la flor (desbrinar). La planta tot seguit entra en fase de vegetació durant tot l’hivern. A la primavera s’assequen les fulles i la planta entre en repòs vegetatiu fins finals d’estiu i així torna a fer el cicle.
El procés d’assecatge dels brins segueix un protocol, comú per a tots els productors, per garantir unes característiques organolèptiques el més homogènies possibles, malgrat la diversitat de zones de producció, i que han estat testades i analitzades per tal que el producte ofert tingui una qualitat contrastada.
Mantenim el cultiu 4 anys i després l’aixequem per replantar a altres camps. Requereix sols que drenin molt bé, per tant no vol sols argilosos i règims de pluges habituals mediterranis.